Tornákon használt szerek, eszközök

Minitrampolin Felemás korlát Talajkorlát
Rugalmas felületű eszközeink Tornaszereink Kiegészítő szereink

Rugalmas felületű eszközeink

Minitrampolin

Minitrampolin Nem túlzás, ha azt állítom erről a tornaszerről, hogy mind az óvodás, mind a kisiskolás gyerekek körében a legkedveltebb. Ki ne szeretne önfeledten pattogni? A játszóházak többségében találunk hasonlót, de ott vajon megtanítják gyermekeinket elugrani? Hát nem hiszem! Rugalmas felületéről elpattanva a levegőben különböző mutatványokat lehet végrehajtani. Kisebbek először helyben segítséggel pattognak, majd segítség nélkül, s végül az iskolások nekifutás után is képesek elpattanni a szerről. Komplex fejlesztő hatású a koordinációs és a kondicionális képességekre. A szer oldalán található védőszivacs biztosítja a biztonságos mozgástanulást.

BOSU egyensúly tréner

BOSU egyensúly tréner A mindkét oldalon használható egyensúlyfejlesztő eszköz egyre népszerűbb a tornáinkon. A gyerekek szívesen egyensúlyoznak az instabil félgömbön, próbálnak minél hosszabb ideig rajta fennmaradni. A nagyoknál használhatjuk a másik stabil felületet is, főleg erősítés céljából. Nagyszerűsége abból adódik, hogy állandó egyensúlyvesztés áll fenn gyakorlás közben, amit a gyermek próbál korrigálni. Eredményhirdetésnél gyakran ezen állnak a gyerekek, amint átveszik az aranyérmeket. Ajánlom felnőtteknek is!

Lépegető tüskés félgömb

Lépegető tüskés félgömb Ha egy jó kis talpmasszírozásra vágysz, gyere hozzánk! A tüskés félgömb észrevétlenül fejleszti a koordinációt már azáltal is, hogy a gyermek egyszerűen fellép rá. Alkalmas 2-3 éves kortól, amikor is a gyermek még nem mutat kellő lelkesedést és hajlandóságot a gyermektorna iránt. A tapasztalat azt mutatja, hogy ezeken a színes kis félgömböcskéken a 3-4 évesek szívesen sétálgatnak, miközben az eszköz segít a lúdtalp kialakulásának megelőzésében, gyógyításában és az egyensúly fejlesztésében.

Gimnasztikai labda

Gimnasztikai labda Az eredetileg rehabilitációs célra használt tornaeszköz az óvodás gyermektornák elengedhetetlen kelléke. Az iskolás tornákon is sűrűn használjuk, a gyerekek már a terembe lépésnél keresik, és ráülve egyensúlyoznak vele, sőt a tornák végén a szabad játéknál még kosaraznak is. Ebben a korban erősítő hatású gimnasztikai feladatokra is kiválóan alkalmas. A rugalmas felülete miatt nagymértékben fejleszti a koordinációt, azon belül az egyensúlyozás képességet. Sokoldalúan felhasználható, sok szerrel kombinálható, pl. bordásfallal, tornapaddal. A labdán való ülés, rugózás jótékonyan hat a gyermek koncentrációjára és javítja a teljesítményét.

Szivacsbála

Szivacsbála Hadd mutassunk be egy másik közkedvelt rugalmas felületű szert, amelyet nagyon szeretnek a gyerekek. Szinte minden iskolában megtalálható, főként magasugrásnál használják, de a tornaoktatásban is, pl. tigrisbukfencnél előszeretettel alkalmazzák. A puha kialakításánál fogva biztonságos leérkező helyként funkcionál a magasabbról történő ugrások során. Jól kombinálható minitrampolinnal, ugródeszkával (dobbantóval), de koordinációt fejlesztő, egyensúlyfejlesztő hatása is bizonyított. Ha egymásra rakjuk a szivacsbálákat, egy olyan várat kapunk, amire élvezettel ugranak fel az iskolás gyerekek. Alvásra is kifejezetten alkalmas!

Tornaszereink

A szertornatermünk országos szinten is egyedinek mondható, mivel egy közös helyiségben megtalálhatjuk a 6 férfi (talaj, kápás ló, gyűrű, svédszekrény, korát, nyújtó) és a 4 női tornaszer (svédszekrény, felemáskorlát, gerenda, talaj) mindegyikét, valamint olyan kiegészítő tornaszereket is, mint pl. körzsámoly, tornabak, talajgerenda, talajkorlát, mászókötél és kötélszáras „pároskör” vödör. A szereken való gyakorlással sokoldalú képességfejlesztés érhető el. Igaz, nem világbajnoki színvonalúak a szereink (nem is világbajnokot kívánunk nevelni), de mindenképpen alkalmasak a koordinációs és a kondicionális képességek fejlesztésére, valamint az alapelemek és elemkapcsolatok megtanulására és szinten tartására. Már óvodás korban az akadálypálya szerves részét képezik, rajtuk különböző ügyességi feladatokat hajtanak végre a gyerekek. A lányok éppolyan szívesen használják a gyűrűt, mint a fiúk a felemáskorlátot vagy a gerendát. A szerek elhelyezése és rögzítése Vigh László mesteredző (a kétszeres olimpiai bajnok Magyar Zoltán edzője) segítségével történt.

Kiegészítő szereink

Körzsámoly felfüggesztett vödörrel

Körzsámoly felfüggesztett vödörrel Nemcsak a fiúk, hanem a lányok is végezhetnek rajta különféle támaszfeladatokat. Ezekkel ragyogóan lehet erősíteni a törzs- és a karizmokat, illetve a vállöv izomzatát. Miről is van szó? A gyerkőc a lábait egy hétköznapi forgó karabinerrel ellátott felfüggesztett vödörbe teszi, a kezeivel pedig zsámolyon, körzsámolyon, szekrénytetőn vagy a lovon támaszkodik. Rendszeres gyakorlás után a gyermek képes lesz pároskörök elvégzésére is, amely a modern lótorna alapja.

Tornabak

Tornabak Az egyik legrégebbi tornaszere a Pipitornát is befogadó középiskolának. A szekrényugrás oktatását segítő nagyszerű eszköz, mivel a tanuló itt nem tudja beleütni a lábát a szekrény szélébe, ha nem úgy jött ki az ugrás. Állítható magassága miatt a differenciálás is megoldható. A kis ovisoknak másznivaló szer, és a tetejéről nagyokat ugranak a szivacsbálára, vagy jó kiindulási pont a gyűrűvel való lengésnél.

Talajkorlát

Talajkorlát Varázskeretnek hívjuk ezt az eszközt, amely az ovistornán egyensúlyfejlesztő hatása miatt kedvelt, az iskolás foglalkozásokon már az erősítés ragyogó eszköze. A férfi párhuzamos korlát egy kicsinyített változata, a talajtól kb. 15-20 cm-re emelkedik. Támaszkodásnál a csukló nem törik meg, így kíméli a csuklóízületet. Ragyogó eszköz a különböző fekvőtámaszok kivitelezésére, továbbá a kézállások könnyített feltételek melletti tanulására is ideális. Máskülönben édesapám készítette nagy szakértelemmel.

Talajgerenda

Talajgerenda Mind az óvodás és a kisiskolás korú gyermekek népszerű egyensúlyfejlesztő eszköze. A Pipitornás gyerekek szívesen sétálnak végig ezen az 5 m hosszú és 10 cm széles tornaszeren. Ovistornán a kicsiknél tornaszőnyegek között tálaljuk a szert, a nagyoknál séta közben kiegészítő feladatot is szoktunk adni, pl. babzsákok összeszedése és lerakása. Az iskolástornán már bonyolultabb egyensúlyfejlesztő feladatokat alkalmazunk, és egy-egy statikus és dinamikus elem tanulására is sor kerül. A rendszeres tanulás következtében az elemekből elemkapcsolatok születnek. Innen már csak kis lépés van egy egyszerű gyakorlat bemutatására. Sokan kedvelik, mivel az alacsony gerendán nincs félelemérzetük.

Tornabot

Tornabot Az egyszerű seprűnyélből kialakított tartásjavító kéziszert sűrűn alkalmazzuk a foglalkozásokon. A verésen kívül (ez csak vicc) sokoldalúan használjuk fel, a koordináció fejlesztésétől, az erő fejlesztésén keresztül a hajlékonyság fejlesztéséig. Már óvodás korban lehetőséget biztosítunk a gyerekeknek a szerrel való ismerkedésre.

Tornapad

Tornapad Nemcsak a nyílt napokon használható ülés céljára, hanem sokoldalúan felhasználható szer. A tornák alatt a gyerekek másznak, kúsznak, egyensúlyoznak, sétálnak, futnak rajta, sőt a 4 m hosszú szer alsó összekötő eleme talajgerendaként is funkcionál. Kombináljuk bordásfallal, svédszekrénnyel, KTK állvánnyal és felemáskorláttal is. A gyerekek minden izomcsoportját megmozgatja.

Zsámoly

Zsámoly Egy tornateremből sem hiányozhat a zsámoly, amely kiegészítő eszközként nagy segítséget nyújt a szekrényugrások és az egyszerűbb talajelemek tanulása és gyakorlása során. Könnyen mozdítható, a gyerekek szívesen pakolják. Kiválóan alkalmas akadálypálya kialakítására is. A nagyok lábizomzatának az erősítésére leginkább úgy alkalmas, ha több zsámolyból szökdelő akadálypályát hozunk létre.

KTK állvány

KTK állvány A KTK jelentése „Kiegészítő Torna Készlet”. Az állvány ennek egyik eleme, amelyet főleg a függésben végrehajtható feladatok elvégzésére használunk. A bordásfallal kombinálva könnyen építhetünk belőle mászókát. A szertornateremben gyerekgyűrűket szereltünk fel rá, így lehetőség nyílik arra, hogy a gyerekek ne a szédítő magasságban gyakoroljanak.

Húzókötél

Húzókötél Kedvelt kiegészítő eszköz a kötélhúzásból jól ismert húzókötél, amelyet sokoldalúan használunk fel. A talajra helyezve végig lehet sétálni rajta, közben a gyermek egyensúlyozik. A bordásfalfokok közé is kiköthető, amelyre szívesen másznak fel a gyerekek, ezáltal erősítő hatású. Iskoláskorban pedig kötélhúzó versenyeket rendezünk vele. A képen Dóri néni lába látható.

Bordásfal

Bordásfal Mind a két tornateremben megtalálható ez a svéd eredetű, óvodai és iskolai testnevelésben, gyógytestnevelésben, rehabilitációban és a szabadidősportban is használatos szer. Változatos mászófeladatokat alkalmazunk, hogy a gyerekek relatív ereje, koordinációja, hajlékonysága, bátorsága és koncentrációs képessége fejlődjön.

Mászókötél

Mászókötél A kötél népszerűsége töretlen, ezért is szerepel majdnem minden gyermektorna és iskolás szertorna foglalkozáson. A kicsik a szerrel együtt gyakorolják a lengést (Tarzanoznak), a nagyok viszont változatos, erősítő függésgyakorlatokat végeznek rajta, és elkezdik a mászókulcsolás alapjait. Hihetetlenül hangzik, de a mászókulcsolásos kötélmászáshoz inkább a láb tolóerejére van szükség, mint a kar húzóerejére. Ezt még a fejekben rendbe rakjuk. Erre mérget vehetnek!

Kisgyűrű

Kisgyűrű A KTK állványra szerelt kötélszáras kisgyűrűt azért szeretem, mert a szer magassága miatt nincs a gyermeknek félelemérzete. A talajon állva elérik a gyerekek a szert és minden alapelemet meg tudnak rajta csinálni. Ha már az alacsony gyűrűn jól mennek a feladatok, jöhet a következő lépés: a magas gyűrű!

Színes karikák

Színes karikák Mindannyian emlékezünk azokra az ugróiskola feladatokra, amikor is az aszfaltra rajzolt négyzetekbe kellett beugrani egy, illetve két lábbal. Nos, valami ilyesmi történik itt is, csak irányítottan, és színes, különböző méretű karikák felhasználásával. A gyerekek szeretnek színes karikába ugrani.

Színes mászólétra

Színes mászólétra A játszótereken alul rögzített mászólétra nagyon hasonló ehhez a szerhez annyi különbséggel, hogy ez a szer nincs alul rögzítve, tehát folyamatosan kileng a mászás közben, így a feladat nehezített. A gyermekek pazar kilátásban részesülnek, ha egyszer a tetejére fölmásznak. Növeli az akaraterőt, a bátorságot, és nagyon jó erősítő, ügyességfejlesztő hatása van.
budaitornasz.hu | Csirkés Zsolt